maart 2023 - Nieuws

Inclusieve hybride werkplek bij VGN

De projecten die onze experts samen met alle opdrachtgevers doorlopen zijn intensief. Goede samenwerking is daarbij onmisbaar. Het huisvestingsproject bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is een schoolvoorbeeld van optimale samenwerking. Kennisplatform Smart WorkPlace interviewde Ellen van de Brink van VGN, Suzanne Wielart van Suzanne • ontwerpt, Tys Pereboom van Hegeman Bouw & Infra en Johan Al van LSa.

Het huisvestingsavontuur van VGN start in 2021. De organisatie is toe aan een nieuwe werkomgeving die past bij de huidige tijd en de huidige werkwijze. Het kantoor heeft standaard kantoorgangen, voornamelijk kleine kantoren en een aantal vergaderzalen. Er is weinig verbinding en de mogelijkheden om samen te werken zijn beperkt. Daarnaast is de ruimte weinig inspirerend. Het Paarse Plein is de plek waar ontmoetingen plaatsvinden en bezoekers ontvangen worden. Deze ruimte is in trek, maar de paarse tinten en de gedateerde indeling, smeken om vernieuwing.

Ellen: “We zaten als VGN in die setting sinds 2008. Een aantal jaren geleden waren er al plannen en zijn er zelfs ontwerpen gemaakt voor een nieuwe werkomgeving, maar die zijn helaas op niets uitgelopen. In 2020 besloten we de draad weer op te pakken en zijn we gaan nadenken over onze wensen en behoeften voor een nieuwe hybride werkomgeving. Corona gooide even roet in het eten, maar toen we elkaar weer voorzichtig op kantoor konden ontmoeten, besloten we dat we nu snel moesten doorpakken. De wens van onze directeur was een open kantoor, met een doorzicht naar buiten en tussen de zones, zodat het geheel frisser en lichter zou ogen. Belangrijk was dat het kantoor geschikt zou zijn voor werken na corona, maar ook tijdens corona. Want wat als de coronaperiode langer zou duren? We hebben LSa gevraagd om met ons mee te denken over onze manier van werken en hoe die nieuwe werkomgeving het beste ingericht kan worden, zodat het een prettige en functionele plek wordt. Zij hebben ons vervolgens in contact gebracht met Suzanne en via een onderhandse aanbesteding met Hegeman Bouw & Infra.”

Verschillende werkplekken

Suzanne: “We hebben eerst met elkaar gekeken naar de verschillende soorten werkplekken die gewenst waren. Vervolgens ben ik met LSa gaan nadenken over welke plattegrond, welke verdeling in gebruikszones voor werken, overleg en ontmoeten en welke sfeerbeelden daar het beste bij pasten.”

Ellen: “Er is goed nagedacht over de verschillende werkplekken en daar zijn diverse sessies voor gehouden. Sommige collega’s vinden het fijn om in een grote ruimte te werken, terwijl anderen de voorkeur geven aan een klein kantoor. Je gewenste werkplek, hangt ook af van je werkzaamheden. Wil je met je collega’s overleggen of wil je juist sparren met één collega. Zo zijn de verschillende werkplekken tot stand gekomen die passen bij het werk dat je doet.”

Alles is licht, fris en groen. De oude witte deuren zijn aan de gangkant beplakt met hout, waardoor het geheel warmer oogt. Tys: “Daarbij hebben we meteen invulling gegeven aan de wens om circulariteit toe te passen.”

Ellen, Suzanne, Tys en Johan zijn trots op de nieuwe hybride werkomgeving van VGN. Johan: “Een bijzonder goede samenwerking, met een prachtig inclusief resultaat.”

“Er is goed nagedacht over de verschillende werkplekken en daar zijn diverse sessies voor gehouden. Zo zijn de verschillende werkplekken tot stand gekomen die passen bij het werk dat je doet.”

Ellen van den Brink - Medewerker bedrijfsbureau bij VGN