december 2022 - Blog

Leren en inspireren over huisvesting

Johan Al werkte als architect in Brazilië en ontwikkelde zich daarna als adviseur en projectmanager bij diverse nieuwbouw- en renovatieprojecten. Hij was op zoek naar meer samenwerking met collega’s, interne sparringpartners en de mogelijkheid om van collega’s te leren. Dat vond hij bij LSa.

Hoe bevalt het werken bij LSa?
De match met LSa is echt perfect. De verwachting die ik had, is helemaal uitgekomen. LSa is een heel prettig bedrijf, de omgang met collega’s is open en ontspannen. Je kunt bij iedereen aankloppen. Bij iedere project werk je meestal met 1 of 2 collega’s samen wat zorgt voor goede interactie.

Met welke projecten ben je bezig?
Ik werk aan diverse projecten bij verschillende opdrachtgevers. Momenteel werk ik bij één opdrachtgever aan meerdere projecten. Een paar kleinschalige projecten en wat projecten met een langere looptijd. Zo raak je echt vertrouwd met een opdrachtgever, wat natuurlijk voor alle partijen een voordeel is. Een nauwe samenwerking met opdrachtgevers, gebruikers, uitvoerende partijen en natuurlijk collega’s is de basis om de strategische doelen en wensen van een organisatie echt te doorgronden en de aanwezige potentie te vertalen in concrete oplossingen op ieder schaalniveau.

Het is leuk om in verschillende sectoren te werken. Ik doe veel voor onderwijsomgevingen, maar ook voor werkomgevingen. Het ene moment werk ik voor een gemeente, het volgend moment voor bijvoorbeeld een laboratorium. Die afwisseling is heel inspirerend.

Waar zit voor jou de uitdaging als projectmanager?
Het meest interessant voor mij is het begrijpen van de gebruiker en het doorgronden van de vraag van de gebruiker. En hoe je hier de beste oplossing voor kunt zoeken. Dit gaat verder dan het maken van een mooi ontwerp en mooi plaatje. Het is essentieel om aandacht te besteden aan de gebruikers. Je moet echt sparren met de gebruikers om te kunnen zorgen dat interne processen goed verlopen. We willen niet alleen een goede huisvesting realiseren, maar eveneens zorgen dat er wordt nagedacht over welke invloed de huisvesting heeft op de strategie van een organisatie. Dat is een leuke puzzel!

Hoe past je opleiding en ervaring als architect hierin?
Enerzijds is het de manier van denken. Je moet nadenken over het concept, de vraag analyseren en dit doorvertalen naar concrete oplossingen, waarbij inzichten in de latere fases weer feedback leveren voor een beter begrip van de vraag. Ik ben vertrouwd met die iteratieve manier van oplossingsgericht werken. Daarnaast snap ik de vertaalslag: wat zijn de kansen, risico’s en aandachtspunten als je gaat vertalen naar fysieke omgeving. Ik ken beide kanten, omdat ik zelf die rol gehad heb in ontwerpprojecten. Die ervaring zie ik zeker als een toegevoegde waarde. Maar het is bovenal leuk om bij LSa het vakgebied huisvesting – en dan met name het organisatiegericht huisvesten – beter te leren.

Wat valt je op als het gaat over huisvesting?
Organisaties hebben echt enorm wisselende behoeftes. De vraag kan behoorlijk verschillen per opdrachtgever. Het is momenteel een hele interessante wereld om in te werken met ontwikkelingen zoals de post-corona situatie en het hybride werken. Ik vind het leuk om te ontdekken wat voor een organisatie de beste manier van werken is in deze situatie. Wat me ook opvalt, is hoe sterk de link is tussen de organisatie en de manier van werken aan de ene kant, en huisvesting aan de andere kant. Dit organisatiegericht werken van LSa spreekt me erg aan.

Wat verwacht je nog te gaan leren?
Nou, op basis op van wat ik tot nu toe gedaan heb, is dat heel veel, zowel verbredend als verdiepend! Het zijn hele boeiende opdrachtgevers, met eigen vakgebieden en activiteiten. Met steeds andere behoeftes kun je heel veel kanten op. Ik kom in aanraking met leuke raakvlakken en dat zal naar verwachting alleen maar doorgaan. Tegelijkertijd heb ik recent een masterclass Design Thinking afgerond die voortbouwt op mijn ervaring als architect. Ik krijg de kans het geleerde direct toe te passen om onze aanpak te versterken en opdrachtgevers nog beter te helpen. Ik denk dat er nog genoeg te ontdekken is op diverse invalshoeken, zoals organisatievlak, facilitaire achtergrond en verandermanagement. Heel leerzaam en waardevol.

Wat is er zo leuk aan werken bij LSa?
Ik werk hier oprecht met plezier. Het is een interessante mix van projecten en werkzaamheden. Als ik terugkijk op mijn eerste jaar bij LSa heb ik eigenlijk heel veel gedaan. Ik heb meerdere kansen gekregen waardoor ik snel heb kunnen groeien. Zowel qua projecten, verantwoordelijkheid, groei en vertrouwen. Je wilt wat toevoegen aan een organisatie en ik heb gemerkt dat ik dat hier ook echt kan. Ik kan dat extraatje leveren.

Bovendien is het een hele gezellige club. Er wordt veel gedaan om onderlinge verbinding met collega’s te hebben en te houden. Ons maandelijkse teamoverleg is altijd gecombineerd met een borrel. De contactmomenten zijn vooral sociaal ingestoken en staan in het teken van gezelligheid. Daarnaast zijn het momenten om zakelijk te sparren, te informeren waar iedereen mee bezig is en elkaar om hulp te vragen. De directie is heel open op die momenten, en collega’s ook. Daar putten we samen inspiratie en motivatie uit.

“Ik haal mijn energie uit het vinden van de beste oplossing voor ieder project. Dit beste resultaat bereik je altijd samen: een nauwe samenwerking met opdrachtgevers, gebruikers, uitvoerende partijen en natuurlijk inspirerende collega’s is de basis om de strategische doelen en wensen van een organisatie echt te doorgronden en de aanwezige potentie te vertalen in concrete oplossingen.”

Johan Al - Projectmanager LSa