Opdrachtgever: De Nederlandsche Bank
Locatie: Amsterdam

De Nederlandsche Bank

LSA werkt aan het nieuwe hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank middenin Amsterdam. De Nederlandsche Bank is sinds eind jaren zestig aan het Westeinde 1 in centrum Amsterdam gehuisvest. Tussen de historische gebouwen zie je het grote gebouw opdoemen, een bijzonder en soms gevoelig aanzicht.

Het huidige gebouw is functioneel en technisch gedateerd, en door het verplaatsen van het goud werd het mogelijk om het gebouw te veranderen van een gesloten fort naar een open plek voor de stad. Na een prijsvraag is Mecanoo met het winnende plan gekomen om een modern open, kantoor te creëren met een fijne werkplek voor de werknemers en een open functie voor de bezoekers.

Duurzaam en circulair

Bij het vernieuwde kantoor staat duurzaamheid centraal. Dit komt terug in de keuze voor renovatie in plaats van sloop en nieuwbouw, in het ontwerp van het nieuwe pand en in het hergebruik van materialen. Het kantoorgebouw voldoet aan de BREEAM-kwalificatie outstanding en heeft straks 80% minder CO2-uitstoot.

Directievoering tijdens alle projectfases

LSA is samen met Stevens Van Dijck betrokken bij dit project voor het bouwmanagement en de directievoering. In mei kregen collega’s van LSA een rondleiding op de bouwplaats van dit bijzondere project. Een uniek kijkje van de bouwkeet en het gebouw, van de oude goudkluis in de kelder tot aan de kantooromgeving. Eind 2024 moet het gebouw open zijn voor alle Nederlanders.

Headerfoto: mecanoo.nl

Resultaten

  • Duurzaam, circulair en energiezuinig gebouw
  • Moderne, fijne werkplek voor de medewerkers
  • Openbaar te bezoeken omgeving voor bezoekers