september 2021 - Blog

Een zo fijn mogelijke werkomgeving voor medewerkers realiseren

Tijdens haar master Culture, Organization and Management heeft Kitty Berendsen zich gespecialiseerd in het analyseren van bedrijfsculturen en organisatieveranderingen. Binnen LSa past zij haar expertise op het gebied van people- en culture management toe op het snijvlak van huisvestings- en organisatieadvies.

Je werkt inmiddels bijna een jaar bij LSa, hoe bevalt dat?

Goed! Al tijdens de eerste gesprekken met LSa voelde ik meteen: ‘zij doen heel interessant werk!’. Medewerkers een zo fijn mogelijke werkomgeving geven, dat vind ik een mooie gedachte. Het geeft mij energie om daaraan bij te mogen dragen.

Ik houd mij bezig met projectmanagement bij diverse projecten en adviseer op organisatiegericht huisvesten. Het verschilt per project welke rol ik inneem. De ene keer ben ik bezig met coördineren, analyseren en plannen maken. De andere keer formuleer ik een advies naar aanleiding van deze analyses of plannen. Het voordeel van projectmatig werken vind ik dat een project een begin- en eindpunt heeft. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om bij diverse organisaties binnen te kijken. LSa werkt bij veel opdrachtgevers met veel verschillende projecten. Bij elke nieuwe opdracht begin ik weer met nieuwe energie.

Wat is momenteel de grootste uitdaging?

Bedrijven die tijdens de Coronapandemie een andere huisvesting hebben gekregen, komen nu op het punt dat de werknemers weer grotendeels naar kantoor gaan. Zij hebben nu te maken met twee veranderingen: terug naar kantoor gaan én inhuizen in een nieuw kantoor. De begeleiding van gebruikers verdient dan extra aandacht. Ik vind dit een leerzame uitdaging die ook aansluit bij mijn studie.

Momenteel ben ik bijvoorbeeld bezig bij de VU campus in Amsterdam, waar gebruikers van de Bètafaculteit zijn verhuisd naar een nieuw universiteitsgebouw. Ik help bij de implementatie van de andere, hybride manier van werken in de nieuwe werkomgeving. We kijken naar aantal werkplekken, functionaliteiten in het gebouw, leiderschapsstijl, communicatie en gedrag, maar bijvoorbeeld ook naar de balans tussen werk en privé.

Hoe zit het met jouw eigen balans tussen werk en privé?
Ik krijg vanuit LSa veel vrijheid en verantwoordelijkheid op projecten. Daarnaast krijg ik de mogelijkheid om mij persoonlijk te ontwikkelen en mijn eigen richting te kiezen. De open en transparante sfeer werkt voor mij prettig. We zijn als team erg op elkaar ingespeeld en weten wat we aan elkaar hebben. Er wordt hard gewerkt en ook veel plezier gemaakt.

Alle collega’s worden betrokken bij het bedrijf. De nieuwe propositie en het nieuwe logo die begin dit jaar gelanceerd zijn, zijn bijvoorbeeld bepaald met het héle team. Dus niet alleen door de directie, maar echt vanuit het bedrijf. Het delen van die verantwoordelijkheid maakt dat iedereen zich ook verantwoordelijk voelt.

Een ander mooi voorbeeld van verantwoordelijkheid en vrijheid vind ik dat een collega na vijf weken geboorteverlof de mogelijkheid kreeg om zijn vakantie erop te laten aansluiten, waardoor hij in totaal twee maanden vrij kon zijn om met zijn gezin door te brengen. Ik ben erg voorstander van het stimuleren van soortgelijke wensen van medewerkers en ben trots dat mijn directie hier hetzelfde over denkt!

Hoe ziet jouw toekomst bij LSa eruit? 

Er zit heel veel kennis binnen LSa, ik kan nog veel leren van mijn collega’s! Ik wil nog meer kennis opdoen op het gebied van projectmanagement. Daarnaast wil ik mij in de toekomst breder oriënteren op het gebied van organisatiepsychologie. Wat drijft de medewerker en waar komen bepaalde behoeftes vandaan? Wat willen mensen in hun werkplek? Hoe eerder je de behoeftes van gebruikers inventariseert, des te beter kan de huisvesting hierop aansluiten.

“Door mijn open en nieuwsgierige blik op organisaties, culturen en mensen ben ik in staat om patronen te herkennen en deze te vertalen naar concrete adviezen. Met als resultaat: samen de organisatiedoelen behalen.”

Kitty Berendsen - Adviseur/projectmanager